Serbia Autocross

#autocross

O auto crossu

Šta je autokros?

Autokros je vremensko takmičenje u kojem vozači prolaze kroz definisanu stazu bilo na zapečaćenoj ili nezapečaćenoj površini. To je oblik moto sporta koji naglašava sigurno takmičenje i aktivno učešće. Autokros se razlikuje od drumskih i ovalnih trka po tome što kao početni motorni sport, on predstavlja odskočnu dasku za vozače koji žele da pređu u druge konkurentnije i možda skuplje forme trka (kao što su reli, reli kros i na kružne trke).

Autokros staze

Autokros staze su obično dugačke jedan do dva kilometra i imaju veće zahteve za upravljanje automobilom i veštinu vozača, više nego za snagu motora i potpunu brzinu. Staze mogu biti privremene i obeležene saobraćajnim čunjevima ili biti stalne staze uz odobrenje motosportske organizacije.

Info

Autokros

Naš autokros spada u evropski tip autokrosa a to je disciplina automoto sporta gde se sportska vozila utrkuju na kružnoj stazi koju karakteriše zemljana, šljunkovita ili blatnjava podloga.

Tipovi sportskih vozila koja učestvuju u autokrosu su specijalno pravljena turistička vozila i poseban tip jednoseda buggy. Sportska vozila imaju strogo propisana FIA pravila za autokros.

Takmičari se bore protiv sata na merenju vremena a kasnije jedni protiv drugih u kvalifikacionim i finalnim trkama, zato je sistem takmičenja autokrosa kombinacija kup i bod sistema takmičenja.

Najpoznatije međunarodno takmičenje u autokrosu je FIA Evropski šampinat
za autokros. Naš autokros spada u Centralno evropsku zonu takmičenja.

Autokros staze su kružne, zemljane staze, dužine do 2 km koje zahtevaju od vozila da bude dobro upravljivo a od vozača da poseduje znatno umeće za vožnju na promenjivom terenu. Trenutno u Srbiji postoje 3 licencirane staze za autokros i to su: Autokros arena Srpski Miletić, Somborska arena i Autokros arena Srem.
Obično postoji dosta klasa u autokrosu koje omogućavaju upotrebu raznih vozila od klasičnih turističkih automobila koji su ekonomski isplativiji do specijalno pravljenih autokros vozila. Možemo razlikovati nekoliko tipova autokrosa. Pored evropskog tu su australijski, američki i britanski. Jedino se američki razlikuje od ostalih u formi vožnje jer se vozi između čunjeva i više podseća na autoslalom.

Kratka istorija

Autokros je počeo da se razvija 40-tih godina prošlog veka u Velikoj Britaniji a tek 1968. godine se odigralo prvo takmičenje u autokrosu na podrčju Evrope i to u Austriji gde je pobedio austrijski vozač Valter Roser u Renault Alpini A110. FIA je 1976. godine propisala prva pravila za autokros koja su bila primenjivana u Evropskom autokros kupu za specijalna kros vozila. Do 1984. godine nije bilo ograničenja u zapremini motora, tek te godine je uvedena granica da motori mogu biti zapremine do 3500cc.
Od 1979. do 1985. godine najtrofejniji vozač je bio Nemac Vili Roesel sa 7 osvojenih evropskih titula i za njim je sledio Čeh Jaroslav Hosek sa jednom osvojenom evropskom titulom.
Najtrofejniji vozač u istoriji autokrosa do sada je Bernd Stubbe koji ima 10 osvojenih evropskih titula u najjačoj klasi autokrosa Superbuggy.

Autokros kod nas

Auto kros se vozio u vreme stare Jugoslavije u Sloveniji i Hrvatskoj još početkom 80-tih godina prošlog veka.
Prva autokros staza u Jugoslaviji je bila u Sloveniji kod Hočkog dvora kraj Maribora. Staza je bila dugačka 790m a široka 12m.

Srbija je malo kaskala ali i kod nas su postojali povremeni usponi i padovi u popularnosti autokrosa. Što se tiče Srbije autokros je nekako prirodno našao svoje mesto u Vojvodini.

Do pre desetak godina entuzijasti su organizovali takmičenja koja su bila lokalnog karaktera a što se tiče pravila ona su se odnosila na to da mora da se poseduje rolbar i kaciga, ne sme da se koristi turbo punjač i postojala je samo jedna klasa.

Mesta gde su se organizovale trke su Bogaraš, Subotica, Inđija, Sombor, Doroslov, Srpski Miletić, Veternik, Šašinci, Sajan, Mali Iđos i dr. U zadnjih deset godina su takmičari krenuli da posećuju i učestvuju na takmičenjima u drugim mestima, a autokros je postajao sve ozbiljnije takmičenjenje.

Tako da je 2018. godine autokros prvi put priznat od Sportskog auto i karting saveza Srbije kao disciplina auto sporta i od tada se vozi Nacionalni šampionat države i takmičenje za Centralno evropsku zonu pod organizaciom FIA.

Prijatelji sajta